Bilge Karasu

Summary

Bilge Karasu
Bilge Karasu.jpg
Born9 January 1930 (1930-01-09)
Istanbul, Turkey
DiedJuly 14, 1995(1995-07-14) (aged 65)
Ankara, Turkey
OccupationPoet, philosopher
Alma materIstanbul University
Notable awardsTDK Translation Prize, Pegasus Prize, Sedat Simavi Literature Award
Years active1924-1976

Bilge Karasu (born 9 January 1930 – 13 July 1995), was a Turkish short story writer and novelist.

Biography

Bilge Karasu was born in 1930 in Istanbul.[1] Bilge Karasu's parents, who later converted to Islam, were of Jewish origin, although he does not have any kinship with Emanuel Karasu, an Ottoman politician of Jewish origin.[2] He studied at Şişli Terakki High School and at Istanbul University, Faculty of Literature, Department of Philosophy. In 1963, he returned from Europe, where he had studied on a Rockefeller scholarship. In 1964, he started to work as a translator at the General Directorate of Press, Broadcasting, and Tourism and in the foreign broadcasting service of Ankara Radio.[3]

Karasu wrote radio plays for Ankara Radioı.[4] He worked as a lecturer at Hacettepe University's Philosophy Department from 1974 until his death.[5]

He lived in a small basement on Nilgün Street in Ankara for years.[6] He died on 14 July 1995 at Hacettepe University Hospital, Ankara where he was being treated for pancreatic cancer. He is buried in Karşıyaka Cemetery.[7]

Bibliography

Stories

  • Troya’da Ölüm Vardı (1963)
  • Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (1970)
  • Göçmüş Kediler Bahçesi (1980)
  • Kısmet Büfesi (1982)
  • Lağımlaranası ya da Beyoğlu
  • Susanlar (2008) (öykü, şiir, deneme, röportaj)

Novels

  • Gece (1985)
  • Kılavuz (1990)

Essays

  • Ne Kitapsız Ne Kedisiz (1994)
  • Narla İncire Gazel (1995)
  • Altı Ay Bir Güz (1996) (ölümünden sonra yayınlandı)

Radio plays

  • Peter Pan (Radyo için oyunlaştıran Bilge Karasu) (1967), Ankara Radyosu
  • Sevilmek, (Ocak 1970), Ankara Radyosu[8]
  • Kerem ile Kediler, (Mart 1970), Ankara Radyosu
  • Gidememek[9]
  • Aşk[10]

Translations

  • Abraham Lincoln, Emil Ludwing, 1953, Cep Kitapları
  • Doktor Martino, William Faulkner, 1956, Yenilik Publications
  • Bella'nın Ölümü, Georges Simenon, 1981, Karacan Publications
  • Salgına İnanıyorum, Jean Cocteau, 1968, Türk Dili (Sinema Ozel Sayısı), Ankara: Volume: 196 (January 1968), p. 422-425
  • İşin Özü Bir Öykü Anlatmaktır, Jean Renoir, Türk Dili (Sinema Ozel Sayısı), Ankara: Volume: 196 (January 1968), p. 426-428

Awards

Books written about

  • Bilge Karasu Aramızda (1997) (Prepared by: Füsun Akatlı, Müge Gürsoy Sökmen)
  • Yazının da Yırtılıverdiği Yer (Bir Bilge Karasu Okuması) (2007); Author: Cem İleri; Metis Publications
  • Bilge Karasu'yu Okumak (Prepared by: Doğan Yaşat), Metis Publications, 2013.
  • Excavating Memory: Bilge Karasu’s Istanbul and Walter Benjamin’s Berlin (2020); Author: Ülker Gökberk; Academic Studies Press

See also

  • MEB 100 Türk edebiyatçısı listesi

References

  • Güzel, Cemal (1996). "Bilge Karasu Kaynakçası". Anadolu Sanat Dergisi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları. Özel Sayı: Bilge Karasu İçin.
  • "Bilge Karasu". www.felsefe.hacettepe.edu.tr. 10 January 2015. Archived from the original on 17 December 2013. Retrieved 10 January 2015.
  • "Dosya: Bilge Karasu". Teorik Bakış Dergisi. Sel Yayınları. 1: 160. 2013.

Notes

  1. ^ Bilge Karasu Yagmurlu Kentin Gunescisi Archived 2021-01-10 at the Wayback Machine; Katikoy Gazette; accessed
  2. ^ ÖZKÖK, Ertuğrul. "Hayatın ortasından bir veda mektubu". www.hurriyet.com.tr (in Turkish). Archived from the original on 2021-08-24. Retrieved 2021-08-24.
  3. ^ "Bilge Karasu Eserleri | idefix". www.idefix.com. Archived from the original on 2021-08-24. Retrieved 2021-08-24.
  4. ^ Güzel, Cemal (1996). "Bilge Karasu Kaynakçası". Anadolu Sanat Dergisi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.
  5. ^ "Bilge Karasu". Archived from the original on 2015-12-01. Retrieved 2021-08-24.
  6. ^ SÖKMENSÜER, Yaşar. "Nilgün Sokak ve Karasu". www.hurriyet.com.tr (in Turkish). Archived from the original on 2021-08-24. Retrieved 2021-08-24.
  7. ^ "Archived copy". Archived from the original on 2015-12-08. Retrieved 2021-08-24.CS1 maint: archived copy as title (link)
  8. ^ "Türk Dili Şubat 2019 – Türk Dil Kurumu". www.tdk.gov.tr. Archived from the original on 2021-07-31. Retrieved 2021-08-24.
  9. ^ HIZLAN, Doğan. "Bilge Karasu'yu okumak ve okutmak". www.hurriyet.com.tr (in Turkish). Archived from the original on 2021-08-24. Retrieved 2021-08-24.
  10. ^ HIZLAN, Doğan. "Bilge Karasu'yu okumak ve okutmak". www.hurriyet.com.tr (in Turkish). Archived from the original on 2021-08-24. Retrieved 2021-08-24.