Sean Collier Memorial

Summary

The memorial in 2019

The Sean Collier Memorial is a large abstract sculpture located on the campus of the Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts. It was designed by MIT faculty and students in memory of Sean Collier, a beloved member of MIT Campus Police, who had been killed by the Boston Marathon bombers on April 18, 2013. The complex project was completed in less than two years, and dedicated on April 29, 2015.

History

A spontaneous, temporary improvised memorial of flowers, messages, and small objects appeared shortly after news of Collier's death.[1] The MIT community wanted to create a permanent memorial, and assembled a committee of students, faculty, and police officers. A public call for ideas was put out in June 2013.[1] The final design for the memorial was unveiled in April 2014, allowing only a year for fabrication of components and construction.

J. Meejin Yoon, then head of the MIT Department of Architecture, led the team which conceived the overall shape and design.[2] Essential structural engineering design was done by MacArthur Prize professor John Ochsendorf and his students.[3][1] The construction was performed on a tight schedule by Boston-based Suffolk Construction, coordinated by their project manager Rob Rogers, who was also a stepbrother of the slain officer.[1][4]

On April 29, 2015, MIT held special ceremonies dedicating the memorial.[5] MIT President Rafael Reif observed that the memorial represented the community coming together after tragedy: "We are held together by invisible forces too".[1]

Architecture

The memorial consists of 32 massive granite blocks precision-shaped under computer numerical control, and fitted together into a shallow open domed arch with 5 radial support wings splayed out like fingers of an open hand.[2][4][1] This shape is a reference to the MIT motto Mens et Manus (Mind and Hand),[2] and to Collier's spirit of helpfulness.[1] The granite material is a reference to Sean Collier's love of hiking through the nearby White Mountains (New Hampshire) with the MIT Outing Club (MITOC).[6]

The architect, J. Meejin Yoon, has written that the heavy stone blocks mutually support each other, expressing strength through unity. They shelter a large ovoid cavity that represents "a passage, a marker, and an aperture that reframes the site".[3][2] The void represents the absence of the slain officer,[1] and is shaped like an oblong stone from a memorial cairn which had been constructed at trailside by Collier's friends from MITOC.[6]

The design was carefully evaluated by John Ochsendorf and his students using computer simulation to study its resistance to a major earthquake. Compressive forces on each block were calculated to be in the range of 20,000 to 50,000 pounds (9,100 to 22,700 kg).[4][1] Each joint between the stone blocks was shaped to be perpendicular to the forces transmitted through the joint, visually expressing the invisible forces that hold the structure up.[4][1] The underground foundation, an essential part of the structure, is made of reinforced concrete to resist the spreading forces produced by the shallow arch it supports. The 190-short-ton (170,000 kg) weight of the structure is supported by mini-piles driven to a depth of 30–40 feet (9.1–12.2 m).[1]

The polished, tapered stone blocks, carved to a precision of 0.5 millimetres (0.020 in), were installed by a specialized team of riggers operating a crane and machinery, under the guidance of Ochsendorf, his team of students, and a construction manager. The temporary support scaffolding was slowly lowered over the span of 8 hours, while the descent of the central 12,000-pound (5,400 kg) keystone was carefully monitored. Predicted to settle 5 to 15 millimetres (0.20 to 0.59 in), the stone was actually measured as descending 6 millimetres (0.24 in).[1]

The memorial is physically sited immediately next to the location where Sean Collier was murdered. An opening in the structure frames a view of the spot where he was sitting in his MIT Police car responding to a call for help, when he was ambushed and shot.[7][6][1] Raised stainless steel buttons encoding Collier's police badge number "179" in Braille are installed into the pavement beneath the memorial arches, to discourage its abuse by skateboarders.[1] Smaller granite blocks are placed around the periphery of the memorial, to provide seating for visitors.[1]

At night, in-ground LEDs illuminate the structure, and also represent the configuration of the stars overhead on the fatal night of April 18, 2013.[3][1]

References

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Humphries, Courtney (May 22, 2015). "The Making of MIT's Collier Memorial". Architect: the journal of the American Institute of Architects. Hanley Wood Media. Retrieved 2015-07-08.
  2. ^ a b c d "Sean Collier Memorial". MIT List Visual Arts Center. Massachusetts Institute of Technology. 22 August 2017. Retrieved 2019-10-11.
  3. ^ a b c Yoon, J. Meejin. "Project: Sean Collier Memorial". MIT Architecture. Massachusetts Institute of Technology. Retrieved 2019-10-11.
  4. ^ a b c d Dizikes, Peter (April 28, 2015). "New memorial a labor of love: Architects and engineers detail their novel design for MIT's Collier Memorial". MIT News. Massachusetts Institute of Technology. Retrieved 2015-07-08.
  5. ^ Annear, Steve (April 29, 2015). "MIT dedicates monument to Sean Collier". Boston Globe. Retrieved 2015-07-08.
  6. ^ a b c Chu, Jennifer (April 29, 2015). "A memorial built "with big hearts, and all love"". MIT News. Massachusetts Institute of Technology. Retrieved 2019-10-11.
  7. ^ Lund, Kristin (October 10, 2014). "Work begins on the Collier Memorial". MIT News. Massachusetts Institute of Technology. Retrieved 2019-10-11.

External links

  • Humphries, Courtney (May 22, 2015). "The Making of MIT's Collier Memorial". Architect: the journal of the American Institute of Architects. Hanley Wood Media. Retrieved 2015-07-08. Detailed article includes several architectural drawings showing siting, structural components, and foundations of the memorial.

Coordinates: 42°21′44″N 71°05′24″W / 42.36227°N 71.09007°W / 42.36227; -71.09007